Science this: waarom willen we zoveel weten over de maan?

Als je een fan bent van tech op aarde, dan moet je eens zien wat voor bizarre futuristische apparaten gebouwd worden om de maan te verkennen. En niet slechts een paar: in 2018 gaan maar liefst acht ruimtevaartuigen naar het vriendinnetje van de aarde en in 2020 volgen er nog eens tien. Maar uh, waarom eigenlijk? Waarom willen we zo veel weten over de maan?

De maan is onze dichtstbijzijnde buur. Je zou denken dat we er inmiddels wel alles over weten. Zeker aangezien we voor het eerst een object op de maan landden in 1959. In 1969 zetten de eerste mensen voet op dit hemellichaam. Toch weten we verrassend weinig. Dat terwijl de maan de sleutel kan zijn tot ons verleden. En onze toekomst.

Kennis opdoen over de aarde doe je op de maan

Het klinkt misschien vreemd, maar het is wel zo. De maan is rond dezelfde tijd tot stand gekomen als onze eigen planeet. Het grote voordeel is dat de maan niet de winden, rivieren en platentektoniek kent als de aarde. Dat betekent dus dat veel onveranderd is, waardoor de oppervlakte van de maan een glimp kan geven van ons eigen verleden. Er zijn resten van de aarde vinden, en hoe klein ze misschien ook zijn, ze laten ons meer weten over de vroege jaren van de aarde.

Denk bijvoorbeeld aan de chemie van de hete laag die vroeger over onze planeet lag. Als we leren over de miljarden oude compositie van de aarde, kunnen we dit vergelijken met de huidige planeet en leren hoe een planeet zich evolueert. Maar ook of eventuele aardse gassen zich bevinden op de maan, om te leren hoe leven ontstaat.

Zo leren we van ons verleden en wellicht ook van onze toekomst. Want daar kan de maan een belangrijke rol in vormen.

Bron: unsplash.com

Leer van het verleden, leef in het heden, bereid je voor op de toekomst.

De menselijke populatie blijft gestaag groeien. En al die mensen moeten toch ergens wonen. Dus wat dacht je van de maan?

Voor het zover is, moeten we heel veel leren over de maan en over hoe leven werkt. Het doel binnen de komende twintig jaar is al om astronauten permanent te laten blijven op de maan. China, Rusland en Japan hebben het doel een basis te bouwen als voorpost van de aarde en als springplank naar de ruimte. Voor we verder gaan met ‘de grote verhuizing’, moet er eerst nog wat onderzocht worden.

Zo wordt er eerst gekeken naar vrij belangrijke stoffen als zuurstof, water en waterstof. Als we langere tijd op de maan willen blijven, hebben we dit toch echt nodig. Ook maanstof, delfstoffen en mineralen worden onderzocht. Een ander belangrijke taak van de machines die naar de maan gaan is het bekijken van de Noord- en Zuidpool op zoek naar ijs en onverwacht veel waterstof. Als derde wordt er gist meegenomen naar de maan om te zien hoe het reageert op de felle straling van de zon.

Dit allemaal wordt gedaan om te zien hoe we als mens op de maan kunnen wonen. Ben jij al klaar om slechts gemiddeld 384.450 km verderop te gaan wonen? Zolang er wifi is, zijn wij tevreden.

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram