Trump geeft videogames de schuld van wapengeweld, maar maken games je gewelddadig?

Dat Amerika een groot probleem heeft met wapengeweld is geen geheim. President Trump geeft onder andere de schuld aan geweld in videogames. Zo tweette hij bijvoorbeeld: “Video game violence & glorification must be stopped—it is creating monsters!” Onlangs had hij een vergadering met mensen van de ESA, ESRB en Take-Two (hoge game-piefen dus) om hierover te praten. De vergadering begon met gewelddadige beelden uit games, waarna Trump zegt: “Dit is gewelddadig, toch?” Maar zorgen games echt voor gewelddadig gedrag?

Het korte antwoord op die vraag is nee. Jarenlang is er onderzocht naar de mogelijke link tussen gewelddadig gedrag en videogames, zonder een link te vinden. Psycholoog en universitair professor Christopher Ferguson onderzoekt geweld in videogames al meer dan tien jaar, en vertelt aan Global News: “De kwestie is dat er op dit moment geen enkel bewijs is voor de noodzaak om een gesprek te hebben over geweld in videogames.”

Lange geschiedenis

De discussie of videogames zorgen voor gewelddadig gedrag komt om de paar jaar weer naar voren. Sterker nog, een soortgelijke situatie als deze ontstond in 2013. Het Witte Huis liet toen onderzoek doen naar de effecten van media en videogames op wapengeweld. Niets substantieels kwam eruit. De geschiedenis van videogames de schuld geven bestaat al zo lang als games zelf. In 1982 gaf de surgeon general, C. Everett Koop, een speech over de oorzaken van huiselijk geweld en kindermisbruik. Iemand in het publiek vroeg hem of videogames een negatief effect hebben op jonge mensen. Hij antwoordde met ja. Tieners zouden verslaafd raken en hij zag niets constructiefs in de vorm van entertainment. En hoewel hij de volgende dag zijn antwoord introk, was de schade al gedaan.

Bron: Pexels.com

Meerdere malen is er gezocht naar een causaal verband tussen videogames en geweld. De Amerikaanse hooggerechtshof zei in 2011 dat elke studie die dit zou bewijzen is afgewezen omdat het nooit fatsoenlijk bewezen is. In 2015 zei de Amerikaanse Psychologische Associatie dat er een link was tussen gewelddadige videogames en agressie, maar bracht een nuanceverschil aan door aan te geven dat agressie niet hetzelfde is als geweld. Dit zeiden ze omdat er niet genoeg research is die aantoont dat gewelddadige games geweld veroorzaakt.

Feitelijk kun je dus zeggen dat videogames geen geweld veroorzaken. Dat er andere problemen zijn met gewelddadige games is een heel andere kwestie. Denk aan het wapen fetisjisme en het gevoelloos maken voor visueel geweld. Maar exact hetzelfde kan gezegd worden over films. Als het doel van de vergadering was om iets te doen aan het wapengeweld in Amerika, dan was dit zonde van de tijd. Want videogames zorgen niet voor mass shootings.

 

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram