Je telefoon ontgrendelen met je gezicht: hoe zit het en hoe veilig is het?

Het lijkt rechtstreeks uit een science fiction film te komen: met je gezicht een deur of een computer ontgrendelen, rekeningen betalen en inloggen. Maar in 2017 is nog maar weinig fantasie op technologisch gebied. Dus ook biometrische beveiliging met het gezicht op alledaagse voorwerpen. Hoewel gezichtsherkenning al langer bestaat (maar niet echt mainstream is), kan de introductie van Apple’s gezichtsherkenning op een nieuwe telefoon betekenen dat we het over de jaren overal gaan zien. Maar wat verschilt er van de oude tech en, nog veel belangrijker, hoe veilig is het?

Apple introduceert dus Face ID op de aankomende iPhone X. Ze mogen wellicht niet de eerste zijn aangezien bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 ook deze feature heeft (die wel gefopt kan worden met een foto). Maar net als bij vingerafdrukscanners is adoptie door Apple vaak een teken van technologie die de mainstream gaat bereiken. Nou kunnen we niet bij de Research and Development afdelingen kijken, maar voor de zekerheid is het interessant, en zeker zo handig, om te kijken naar de technologie en de veiligheid.

Want zoals gezegd, kan de gezichtsherkenning op de Samsung Galaxy S8 simpel gefopt worden met een foto. De nieuwere technologie probeert dit te omzeilen door sensoren te gebruiken die diepte detecteren. Daarnaast gebruikt het infrarood licht zodat 3D modellen van je gezicht zelfs de telefoon niet kunnen ontgrendelen. Ook je ogen moeten open zijn zodat het niet gebruikt kan worden als je slaapt of tegen je wil.

Dat betekent niet dat er geen veiligheidszorgen zijn om rekening mee te houden. Voor velen komt het neer op één belangrijke vraag:

In hoeverre vertrouw je degene met de informatie over je gezicht?

Want wie heeft er precies toegang tot de data, de software en de hardware? Nu wordt de biometrische data lokaal opgeslagen. Dus niet in een grote database, wat zou betekenen dat hackers en de overheid er niet bij kunnen. Maar wat als de gedachten veranderen? Niet heel onlogisch, want er is goed geld te verdienen aan zogeheten Pattern-of-Life analyses. Hierbij worden bijvoorbeeld gedrag en gewoontes bekeken om zo toekomstige beslissingen van mensen te voorspellen. Perfect voor marketing dus. Tot dusver is het nooit tot dit gekomen, maar de mogelijkheid bestaat.

Want met deze technologie zou het bijvoorbeeld in theorie mogelijk zijn om oogbewegingen te volgen om te zien hoe mensen bepaalde websites bekijken. Wat dacht je van micro advertenties op basis van waar je ogen vaak naar kijken of je stemming?

Bovendien zijn zulke analyses ook erg waardevol voor overheden. Nou denk je dat dit speculatie is bedacht door complotdenkers, maar niets is minder waar. De Chinese overheid is namelijk flink op gang met een project waarbij ze met camera’s door het hele land mensen kunnen identificeren. Niet alleen criminelen of vermiste personen, maar alle 1.3 miljard inwoners. Ook komt de technologie naar Amerikaanse vliegvelden. De technologie die gebruikt wordt om je telefoon te ontgrendelen, kan dus ook gebruikt worden om demonstranten te identificeren, te zien of je gezichtsuitdrukkingen duiden op een depressie en nog veel meer. Waardevolle informatie voor een overheid en een flinke inbreuk op de privacy.

Gezichtsherkenning kan een ontzettend coole feature zijn voor telefoons, maar het legt ook het fundament voor autoritarisme. Zelfs Edward Snowden onthoudt zijn mening niet van het debat. Op Twitter zegt hij over Apple’s technologie:

“Good: Design looks surprisingly robust, already has a panic disable.

Bad: Normalizes facial scanning, a tech certain to be abused.”

Het goede nieuws is…

…dat we geen reden hebben om ons nu nog echt zorgen te maken. Beveiliging van de systemen wordt erg serieus genomen. Toch is het goed om bij biometrische beveiligingssystemen als deze, zeker die de mainstream bereiken, het gesprek te houden over de veiligheid.

Moeten we het voorlopig nog houden bij vingerafdrukscanners of moeten we ons niet zo druk maken? We horen graag van je in de comments.

 

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram