Zo switch je gemakkelijk van iOS naar Android

Dus je wilt eindelijk overstappen naar Android. Dat is niet gek als je ziet wat allemaal mogelijk is met de Motorola smartphones. Bovendien is het betaalbaarder, meer ruimte voor aanpassingen zodat alles precies werkt zoals jij dat wil en nog veel meer. Het verhuizen van het ene systeem naar het andere lijkt een beetje op verhuizen van woning. Er zijn zoveel spullen die je mee moet nemen waar je nooit eerder aan gedacht hebt. En wat is nou de makkelijkste manier en waar moet je op letten? Geen zorgen, wij zorgen dat je verhuizing zo vlekkeloos mogelijk verloopt. 

Gebruik Google Drive

Je moet van alles verhuizen van je oude naar je nieuwe smartphone. De belangrijkste dingen – contacten, kalender en foto’s – zijn eenvoudig te doen met Google Drive. In de instellingen van de app zit een ‘back-up’ optie. Klik aan waar de app een back-up van moet maken, zorg dat je wifi hebt en doe je telefoon in een oplader. Het kan namelijk wel even duren als je veel bestanden hebt.

Het grote voordeel is dat wanneer je met je Google-account inlogt op je nieuwe Android-telefoon al je spullen op je wachten.

Je contacten manueel overzetten

Als je Google Drive liever niet gebruikt, moet je op een andere manier al je contacten overzetten. Gelukkig lijken de services van iOS en Android vrij veel op elkaar. Daarom moet je de contacten exporteren van iCloud naar je Google account.

Als je iCloud’s sync nog niet aan hebt gezet, moet je dat nu wel doen. Ga op je iOS-telefoon naar instellingen, je naam en vervolgens iCloud. Zorg dat de dingen die je mee wil nemen aangevinkt staan. Vervolgens gaat de app alles syncen. Even laten doen dus. Hierna ga je op zoek naar een pc of laptop en log je in op iCloud.com. Bij contacten druk je linksonder op het tandwiel. Kies alles en exporteer de vCard. Al je gegevens staan nu in een enkel .vcf-bestand.

Dit bestand moeten we naar Google zien te krijgen. Log in bij Gmail op je computer, verander linksboven mail naar contacten. Hier kies je voor ‘importeer contacten’ dat onder ‘meer’ staat. Kies hier het .vcf-bestand en pats boem, je contacten zijn overgezet. Hier fix je ook meteen dubbele contacten door simpelweg op duplicaten te drukken.

Tijd voor de Android apps

Bron: App store

Wat is een telefoon zonder apps? Precies. Niks. Maar er is één groot nadeel aan overstappen naar een ander systeem: je apps kun je niet meenemen. Dit betekent opnieuw betalen voor betaalde apps of zoeken naar (goedkopere) alternatieven. Gelukkig zijn de meeste grote apps ook op Android te vinden. En anders wordt het tijd voor nieuwe apps. Mogen we deze adviseren?

Neem je muziek mee

De meeste mensen gebruiken hun telefoon ook voor hun muziek. Muziek op je telefoon valt in een van drie categorieën: muziek op je apparaat, muziek in de cloud en abonnementen. Bij het laatste hoort bijvoorbeeld Spotify. Dat is geen probleem, gewoon de app downloaden en verder met je muziek.

Heb je veel muziek in de cloud staan? Dat maakt het iets lastiger. Met iTunes Match heb je dan de muziek in de cloud gezet, wat dan terug te vinden is in de Apple Music app. Deze werkt helaas niet altijd even goed, dus het is wellicht verstandig om het eerst te downloaden op je pc of laptop, om het vervolgens op je telefoon te zetten.

Dit gaat gelukkig wat sneller. Op je computer staat onder Mijn Muziek en vervolgens iTunes alle nummers. Dit kun je eenvoudig in het mapje van je telefoon slepen als je je nieuwe Android-telefoon aansluit op je pc.

Je foto’s moeten ook mee

Gelukkig is het overzetten van je foto’s een stuk makkelijker dan je muziek. Download Google Photos op je iPhone, log in en dan is er een optie om een back-up te maken van al je foto’s in de cloud.

Nou, dat was het eigenlijk al. Alle foto’s staan nu in jouw Google Drive, inclusief heel wat vrije gigabytes. 15GB is namelijk best veel voor foto’s. Scheelt ook weer opslagruimte op je telefoon.

Je browserfavorieten om verder te gaan waar je gebleven was

Als je al Chrome gebruikte en dit syncte met de Chrome op je pc of laptop, is er niks aan de hand. Log gewoon opnieuw in op je Android-telefoon en alles staat er al.

Gebruikte je Safari? Dan moet je op je pc of laptop naar Safari gaan, druk je op ‘bestand’ en naar ‘exporteer favorieten’. Hierdoor krijg je een html-bestand waar ze allemaal instaan. Deze kun je vervolgens weer importeren in Chrome op je pc of laptop. Deze synct dan weer met Chrome op je Android-telefoon.

Als allerlaatste wil je je oude iOS-telefoon helemaal leegmaken

Misschien verkoop je je oude telefoon of geef je ‘m weg aan iemand. Hoe dan ook, hij moet eerst helemaal leeg. Als eerste zet je de ‘Vind Mijn Telefoon’ optie uit. Dit doe je bij instellingen en zoek je onder je eigen naam naar iCloud. Hierna ga je naar algemene instellingen en druk je op reset. Hier vind je een optie om alle content en instellingen op je telefoon te wissen. Geen zorgen dus dat de nieuwe eigenaar jouw spullen vindt.

Zo, dat was het eigenlijk wel. Je bent nu helemaal klaar om je Motorola telefoon in zijn volle kracht te gebruiken. We beloven je dat je nooit meer terug zult gaan. 😉

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram