Maak in 5 stappen je eigen toetsenbord

Er zijn maar weinig dingen mooier dan iets maken met je handen. Helemaal als het een product is die ook bestemd is voor je handen zoals een toetsenbord.Heb je altijd al een eigen toetsenbord willen maken? Bijvoorbeeld omdat je geen mooie of fijne kunt vinden, of vind je het gewoon een leuk project? Lees dan snel verder:

Toetsenbord-1

1. Layout en keycaps

Eerst moet je gaan bedenken wat voor layout je wilt. Aangezien je de keuze hebt gemaakt om een eigen toetsenbord te maken, zal je waarschijnlijk iets anders willen dan wat er al op de markt verkrijgbaar is. Het eerste probleem is om keycaps te vinden die eruit zien zoals jij dat wilt. Een beetje Googlewerk moet je wel wat opleveren. Aangezien Nederland niet het grootste land is, moet je wellicht al gauw naar het buitenland om bijvoorbeeld hele speciale keycaps uit Amerika te halen.

2. Switches (schakelaars)

De volgende stap is de mechanische switches die je gaat halen. Dit zijn de schakelaars die registreren dat je de knop daadwerkelijk indrukt. Er zijn er heel erg veel, maar de populairste zijn Cherry MX. Ze gaan lang mee, geven veel typecomfort en mechanische switches voorkomen ‘ghosting’: elke switch registreert namelijk zijn eigen aanslag.

Ze komen ook in verschillende variaties, zoals met of zonder klik, weinig of veel weerstand.

Foto-bij-3-via-cubiq

3. Plaat en behuizing

Je moet je mooie nieuwe switches en keycaps ook ergens kwijt. Daarvoor heb je een plaat en behuizing nodig. Het is aan te raden om eerste de verschillende lagen acryl of aluminium te snijden met een laser. Vervolgens schroef je deze dan op elkaar om de behuizing te maken.

De lagen design je met een gratis CAD software, of als je lasersnijder het accepteert kun je voor SVG bestanden gaan. Er zijn genoeg bedrijven waarbij je je design kunt inleveren, die het snijwerk voor je doen. Zo weet je zeker dat het professioneel gedaan wordt. Zelf doen is natuurlijk leuker, maar dan moet je wel een snijapparaat hebben. Een andere oplossing is de behuizing van een oud toetsenbord te gebruiken.

Foto-bij-4-via-cubiq

4. Printplaat of met de hand bedraad

De switches worden verbonden aan een controller op een printplaat, of je doet het als het ware met de hand. Een printplaat is iets strakker en makkelijker te solderen, maar deze moet je wel ontwerpen en dit duurt lang en kan veel geld kosten. Ook moet je genoeg weten over elektronica, wat misschien niet iedereen heeft. Als je één ding verpest, kun je heel de printplaat desolderen.

Waarschijnlijk wordt het dus handmatig bedraden. Dit is het meeste werk van het hele toetsenbord. Elke switch moet verbonden worden in rijen en kolommen in een matrix in plaats van direct aan de controller. Elke switch heeft ook weer een diode nodig om stroom te geleiden. Het is algemeen geaccepteerd dat 1N4148 diodes het beste zijn voor het maken van je eigen toetsenbord.

Foto-bij-5-via-cubiq

5. Controller

De Teensy is de populairste controller. Het is een kleine USB 3D-controller. Het is zo populair omdat iemand een hele goede firmware voor toetsenborden heeft gemaakt die draait op de Teensy. Het heet ‘TMK Keyboard’ en deze kun je vinden op github. Wanneer je de hele matrix van switches aan je controller hebt verbonden en je de firmware geïnstalleerd hebt dan ben je helemaal klaar.

Natuurlijk is het hier wel heel simpel en in rode lijnen uitgelegd. Het kost wat geld, je maakt namelijk waarschijnlijk veel fouten, en het kost je zeker wat tijd. Zie het meer als een hobby. Het maken van het toetsenbord is misschien nog wel leuker dan het gebruiken ervan. Ben je nu overtuigd om het project aan te gaan? Check dan vooral deze en deze populaire stap-voor-stap gidsen.

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram