Met deze programma’s leren kinderen coderen

De voordelen van kunnen coderen zijn geen geheim meer. Het wordt bijna iedereen aangeraden om iets qua code te leren. Wij raden het overigens ook aan. Denk je ook altijd bij jezelf: “Was ik maar eerder begonnen”? Zo ja, dan is het aan jou om de volgende generatie(s) te helpen in hun code-avonturen. Met deze programma’s bereid je jouw zoon, dochter, neefje, nichtje, buurkinderen of welk klein mens dan ook voor op de toekomst.

Het populaire programma Scratch

Bron: Scratch

Scratch is bedacht door MIT, een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Het gratis programma heeft tutorials, instructies voor ouders en een flinke user community om verder te helpen. Het is zo populair dat er zelfs echte kaarten van zijn zodat je het buiten je pc kan doen. Met het programma kun je animaties en spelletjes maken door de ingebouwde plaatjes te gebruiken of ze zelf te uploaden. En je hebt er niet eens internet voor nodig.

Door middel van bouwblokken krijg je een duidelijk gesteigerde interface. Het idee is dat je echt een code ‘bouwt’ door acties op elkaar te stapelen. Elk blok heeft een bepaalde vorm zodat het alleen op bijpassende objecten past. Zo maak je uiteindelijk iets als een animatie. Simpel, doeltreffend en gratis. Niet gek dat het zo populair is.

Het op Scratch gebaseerde Blockly

Bron: Google Developers

Blockly is Google’s versie van Scratch. Het gebruikt dezelfde manier van blokjes, maar het ondersteunt verschillende codes zoals JavaScript, Dart, Python, Lua en PHP. Aan de rechterkant van het scherm zie je de echte code die je maakt met de blokjes. Dit kun je te allen tijde veranderen zodat je het verschil tussen de codetalen kunt zien. Blockly is dus net iets geavanceerder en ‘volwassener’ dan Scratch.

De perfecte opvolger dus, want zelf heeft Blockly amper tutorials en is er dus al iets meer kennis of volwassen hulp nodig.

Twine voor de verhalenvertellers

Bron: Twine

Kinderen die al weer iets ouder zijn, vanaf 12 jaar, en goed zijn in lezen worden vaak Twine aangeraden. Met het programma kun je games maken en echt verhalen vertellen. Het is een gratis non-lineair programma dat eigenlijk niet zo zeer over het coderen zelf gaat, maar wel over structuur en hoe je een non-lineair programma presenteert. Dit komt ontzettend van pas bij de toepassingen van coderen en bij design. En wat heb je aan coderen als je niet weet wat je er mee kan doen?

Het programma bestaat uit tekst en plaatjes zoals je dat zou zien op websites. De interface laat zien waar alles verbonden is wat je weer kunt aanpassen met tekst en plaatjes. Op deze manier maak je dus een verhaal dat op verschillende manieren gevolgd kan worden.

Robots maken met LEGO Mindstorm Robotics

Coderen is voor sommige kinderen een abstracte kunst en het resultaat is helaas niet altijd direct zichtbaar. Dat vonden ze bij LEGO ook jammer en ze ontwikkelden de Mindstorm Robotics. Het programma om alles te programmeren is gratis te downloaden, maar je moet wel een Mindstorms uitrusting hebben. Sommige scholen hebben deze, anders moet je er toch echt eentje kopen. Goedkoop zijn ze niet, maar ze geven wel heel veel plezier en kennis.

Net als Scratch en Blockly beschikt het LEGO-programma over -niet verrassend- blokjes. Door middel van combinaties van acties en variabelen kun je jouw Mindstorms-creatie dingen laten doen. Het is geschikt voor zowel jonge kinderen met wat hulp, als wat oudere kinderen. Sterker nog, voor wat gevorderden kun je de Linux kernel aanpassen met Python of C++.

Verder gaan met coderen?

Onze kleine codeerder is al wat verder en ouder? Dan is het wellicht tijd om wat geavanceerdere programma’s te gebruiken. Denk dan aan bijvoorbeeld Codeacademy, Code Avengers, Khan Academy, Code School, Coursera of Treehouse.

Vergeet niet dat coderen erg frustrerend kan zijn. Dus blijf hem of haar aanmoedigen, ze zullen je dankbaar zijn.

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram