Hoe tech en mode elkaar meer beïnvloeden dan je denkt

Technologie is inmiddels zo doorgesijpeld in elk aspect van ons leven, dat het moeilijk is om nog te bedenken waar we het niet voor gebruiken. Toch is het moeilijker voor te stellen hoe het in de mode van toepassing zou zijn. Zonder de grootschalige productiemethodes en esthetische invloeden op het design. Maar met slimme stoffen, power veters en 3D-printen is er meer te ontdekken dan je op het eerste ogenblik denkt.

Tech en mode hebben een fascinatie voor elkaar

De lijn tussen technologie en mode is flink aan het vervagen. Vanuit de tech-kant zie je het goed op het gebied van bijvoorbeeld smartwatches en andere wearables, of zelfs een slim jasje van Google samen met Levi’s. Maar ook vanuit de modekant is er meer dan genoeg interesse. Bekende ontwerper Karl Lagerfeld experimenteert graag met 3D-printen en liet allerlei kledingstukken zien die volledig waren geprint. Of modeontwerper Zac Posen en modehuis Marchesa die met IBM’s supercomputer een jurk creëerde die oplicht en van kleur verandert op basis van social media activiteit.

Waar dit soort dingen misschien als een gimmick voelen, is tech-mode op weg om meer dan dat te zijn. 3D-printing is wellicht het meest directe voorbeeld.

Sportgigant Adidas is bezig met de Futurecraft, een sneaker recht uit de 3D-printer voor de consument. Ze werken samen met Carbon 3D die licht en zuurstof mixt met programmeerbare vloeibare hars om snel 3D objecten te creëren. Op deze manier wil Adidas op grote schaal deze schoenen maken.

Bron: Adidas

Er zijn twee dingen die de combinatie heel interessant maken. Ten eerste is er het aspect van het aanpassen van de schoen. Stel je voor dat je naar een winkel gaat, op een loopband gaat staan waarop je voet, de manier waarop je loopt en de precieze vorm exact gemeten wordt. Adidas rekent uit wat de meeste comfortabele schoen zou zijn op basis van de analyse en hij komt zo uit de printer gerold. Ten tweede kan er een tijd komen waarin iedereen thuis een 3D-printer heeft staan. Ideaal om de schoen te bestellen, waarna je eigen printer ‘m maakt. Het scheelt miljoenen euro’s aan verzending en het is veel beter voor het milieu. Dit zal niet snel gebeuren, maar het is een realistisch toekomstbeeld die onze manier van winkelen drastisch zal veranderen.

Power veters

Waar Adidas vooral bezig is met 3D-printen, focust Nike zich op de zelfstrikkende schoen. Ken je de schoenen uit Back to the Future II nog? Eigenlijk begon het door de nostalgie voor die schoen. Maar het is veel meer geworden dan dat. Eind vorig jaar kwam de Nike HyperAdapt 1.0 uit, een schoen die iedereen kon kopen – voor 720 dollar. De schoen vetert zichzelf door een ingebouwde batterij. Nooit meer losse veters dus.

Bron: Nike via Sneakernews

Maar het is een eerste stap richting meer opties in de schoen zelf, wat vooral handig is voor mensen met een beperking en atleten. En stiekem eigenlijk voor iedereen. Het opent deuren voor het aanpassen van demping middenin een work out, het opwarmen of afkoelen van een schoen of het simpeler aantrekken.

Smart stof

Smart stof is nog een manier om technologie met mode te mixen. Eentje die wellicht wat simpeler te bereiken is voor veel mensen. Denk aan het Google jasje van Levi’s, waarbij je kunt swipen op de linkerarm en zo je telefoon kunt besturen.

Bron: Google

Deze ontwikkeling is ideaal voor mensen met een beroep als politieagent, brandweerman of verpleger. Het feit dat direct op de kleding actie uitgevoerd kan worden, kan kostbare seconden schelen.

Maar wat dacht je van een jasje dat zichzelf opwarmt? Polar Seal staat nu op Kickstarter met deze functie. Of ingebouwde Bluetooth? Het Google jasje had het. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos!

Uiteindelijk is het belangrijk om echt iets nuttigs te maken. De eindgebruiker is nog steeds een persoon. De toevoeging van technologie aan de kleding moet een toegevoegde waarde hebben aan zijn of haar leven. Het is interessant om het de komende jaren in de gaten te houden, want er is zoveel mogelijk. Waar denk jij dat ze mee zullen komen?

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram