Deze films móet iedere tech lover gezien hebben

Robots, computers en algemene technologische vooruitgang is al sinds jaar en dag een fascinatie voor filmmakers. Niet alleen omdat het zo cool is, maar ook omdat de negatieve kanten van technologie zorgen voor enorm diepgaande en spannende films. Er zijn een flink aantal geweldige films, maar dit toch wel onze favorieten die je gezien móet hebben.

Blade Runner

Blade Runner stamt uit 1982, is alles behalve ouderwets. De klassieker inspireerde iedere dystopische cyberpunk-film op deze lijst en daar buiten. De vader van cyberpunk kreeg 35 jaar later nog een fantastisch vervolg met Blade Runner 2049. Maar het is niet alsof de film uit ‘82 niet nog steeds toepasbaar is op de moderne tijd. Blade Runner was zijn tijd ver vooruit.                  

In een futuristische wereld, vervallen door overbevolking en vervuiling, is leven geen pretje. Daarom is de mensheid de ruimte gaan koloniseren. Om het leven in deze omgevingen mogelijk te maken en te werken in de mijnen, ontwikkelt de Tyrell Corporations androïden. De zogeheten replicanten, onder het motto “menselijker dan de mens”, zijn zo geavanceerd dat ze amper van mensen zijn te onderscheiden. 

Na een gewelddadige opstand in een mijn, is het verboden voor de replicanten om naar de Aarde te komen. Een speciale politie-eenheid, bekend als Blade Runners, moeten hier op toe zien. In de originele film volgen we zo’n agent, agent Deckard, die wordt ingeschakeld om zes replicanten te ‘pensioneren’ – liquideren.

De film exploreert, onder andere, de moraliteit van het genetisch manipuleren van levende wezens. De film mag dan 35 jaar oud zijn, de vraag wat een mens tot een mens maakt is beangstigend relevant nu Chinese wetenschappers een aap hebben gekloond en robots steeds menselijker worden. Blade Runner kijkt haast religieus naar deze technologische vooruitgangen en is daarom nog altijd een briljante film.


Ghost in the Shell

Ghost in the Shell is een anime film uit 1995. Het wordt gezien als een van de beste anime films allertijden en is echt een cultureel fenomeen binnen Japan. In 2017 maakte Hollywood een westerse adaptatie met Scarlett Johansson. Hoewel visueel spectaculair, haalt deze film het bij lange na niet bij zijn geanimeerde tegenhanger.
De film speelt zich af in 2029 in een wereld waar cybernetische technologie zo ver is dat het menselijk lichaam geaugmenteerd kan worden. Onderdelen van je lichaam kunnen vervangen worden en zelfs je hersenen zijn aangesloten op het internet. Je ziel – je ghost – zit in je lichaam – de shell – maar heeft nog meer daar buiten.

We volgen Motoko Kusanagi, majoor bij een belangrijke politie-eenheid. Ze is een cyborg met een gedeeltelijk menselijk brein en een artificieel lichaam. Samen met collega Batô draait de film om de jacht op de ‘Puppet Master’. Deze notoire hacker kan ‘ghost hacken’ – inbreken in de zielen van mensen om deze over te nemen.

Dit overkoepelende verhaal geeft uiteraard ruimte voor belangrijke technologische thema’s. De film exploreert identiteit in een wereld waar de grens tussen mens en machine vervaagt. De aard van seksualiteit en gender in een wereld waar biologische reproductie is vervangen door mechanische replicatie wordt ook diep onderzocht. De vraag “Wie ben ik?” als je lichaam vervangen kan worden, een tijd waar we steeds meer heen gaan, is een vraag die nog lang na de film zal blijven hangen.


Ex Machina

Ex Machina is vergeleken met de vorige twee een stuk recenter. De film uit 2015 staat bij sommigen nog recent in het geheugen, en met goede reden. De meedogenloze thriller laat je zeker niet koud.

De film volgt Caleb, een softwareprogrammeur voor Bluebook, de populairste internetzoekmachine. Hij wint een interne wedstrijd en wordt uitgenodigd om een week te verblijven op het prachtige landgoed van zijn baas en oprichter van het bedrijf, Nathan. Hij woont daar om zijn enorm mooie vrouwenrobots te maken en kunstmatige intelligentie verder te brengen.

Al snel blijkt dat Caleb geen vakantie heeft gewonnen. Hij is uitgenodigd om een Turingtest te doen op robot Ava. De test slaagt als Caleb ervan overtuigd is dat Ava een bewustzijn heeft. Zonder teveel weg te geven, is wat volgt een thriller die je nog wel even wakker zal houden. Een spel van manipulatie en levensvragen zorgen voor een film met een unieke kijk op moderne technologie.

De belangrijkste vraag die constant wordt gesteld is: “Wat betekent het om mens te zijn?” Want als robots niet meer te onderscheiden zijn van mensen, wat maakt ons dan nog menselijk?

Nog veel en veel meer…

Uiteindelijk is dit het mooie van dit soort films, als ze goed gemaakt zijn natuurlijk. Het stelt niet alleen vragen over technologie, maar kijkt vooral naar onze relatie met tech en uiteindelijk naar onszelf.

Deze lijst kan nog veel en veel langer zijn. Maar om online een boekwerk te lezen is ook zoiets. Wees vooral niet bang om deze films ook te checken: The Matrix, Her, 12 Monkeys, Minority Report, Chappie, Akira, Total Recall RoboCop en Elysium. Heb jij nog tips?

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram