De beginners gids voor de grootste game van het moment: PlayerUnknown’s Battlegrounds

Als een game een verbijsterende twee miljoen spelers tegelijk krijgt en het oude record van 1.3 miljoen verbrijzeld, krijg je wel de aandacht. PlayerUnknown’s Battlegrounds, beter bekend als PUBG, is zelfs nog in early access, begon als mod en is in korte tijd naar de top gestegen. Als je deze game nog niet kent, heb je echt onder een rots geleefd. In deze intense winner-take-all multiplayer arena game kan de leercurve nogal steil zijn, zeker zonder tutorial. Geen stress, daar is deze beginners gids voor.

In het kort: wat is PUBG?

Ben je toch niet helemaal up to speed? Hier is de essentie van PUBG zoals de game vaak wordt genoemd:

Je wordt samen met 99 andere mensen met een parachute op een verlaten eiland gedropt. Alle gebouwen en dorpen zijn er nog, maar de natuur heeft uiteraard al wat teruggenomen. Verspreid over het eiland liggen wapens, munitie, kleren, bescherming, power-ups en hopelijk nog een werkend voertuig. Je doel is om als laatste over te blijven à la Hunger Games. Iedereen probeert iedereen dood te maken. Hoe je dat doet is helemaal aan jou. Blijf je liggen in de hoop dat je iemand in de val kunt lokken? Of ga je vol gas in de grootste stad om je heen schieten?

Wat je speelstijl ook is, uiteindelijk word je geforceerd in conflict te gaan aangezien het speelveld steeds kleiner wordt door een giftig gas. Aan het begin is het speelveld gigantisch, maar al snel moet je de benen nemen om te blijven leven. Elke keer heb je een aantal minuten om per voet of per voertuig veiligere gronden te zoeken, spelers neer te schieten, te vluchten of meer items te zoeken. Als de tijd op is, krimpt de blauwe cirkel die aangeeft waar het giftige gas zich bevindt. Zit je erin? Dan sterf je langzaam maar zeker. Haal je de veilige witte zone niet? Einde oefening.

Bron: Steam

Er zijn nog andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo vliegt het vliegtuig waar je uit parachuteert iedere game een andere route. Elke game kan het weer anders zijn: denk aan regen, mist of zonnig. Ook zit er grote rode zone die constant verschuift waar bommen regenen en iedereen zonder een dak boven z’n hoofd aan een abrupt einde helpt. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, want eens in de zoveel tijd komt er een vliegtuig die een pakketje, supply drop, dropt op een willekeurige plek met allerlei goodies.

Dus in één zin: land met je parachute, vind een wapen, bedenk een goede tactiek of dat nou verstoppen, rondrijden of rondlopen is, blijf het gas voor en overleef door de laatste levende speler te zijn en verdien die ‘winner winner chicken dinner’. Eén ding is zeker: het klinkt simpel maar de adrenaline zal door je lijf gieren.

Duik van te voren je instellingen in

Zoals bij elke game is het verstandig om van te voren de instellingen in te duiken. PUBG vraagt best veel van je systeem, vooral omdat het nog niet geweldig geoptimaliseerd is. Wees niet bang om de grafische instellingen net wat lager te zetten dan je denkt aan te kunnen. Hogere FPS is altijd belangrijker, want dan speelt het spel een stuk soepeler en heb je meer kans op een win. Zet ook de instelling ‘foliage’ zo laag mogelijk. Leuk en mooi al die planten, maar je ziet mensen veel beter met minder planten.

Bron: PUBG

Ga even langs alle sneltoetsen of ze zijn zoals je ze prettig vindt. Er zijn namelijk een flink aantal knoppen die belangrijker zijn dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig toegankelijk maken van je inventaris, het vrij om je heen kijken en het wisselen tussen third en first person.

Let’s go…

Wanneer je uit het vliegtuig springt, kun je vrij eenvoudig tot zo’n twee kaartvakjes van het vliegtuigpad landen. Hoe meer je oefent met parachutespringen, hoe verder je uiteindelijk zult komen.

Druk bezochte plekken zijn aan het begin wellicht verstandig om te vermijden. Denk aan de school, het ziekenhuis, de grote steden en de militaire basis. Hier ligt veel wapentuig en dus komen er veel mensen op af. De kans wordt hier aanzienlijk kleiner dat je eerste paar minuten overleefd.

Bron: PUBG

Heb je een (relatief) veilige plek gevonden? Dan is je eerste prioriteit om een wapen te vinden. Zelfs een klein pistooltje kan het verschil betekenen tussen leven en dood in de eerste minuten. Je moet jezelf toch kunnen verdedigen. Als je genoodzaakt wordt om je vuisten te gebruiken, spring en sla tegelijk. Je bent moeilijker te raken en je doet een beetje extra damage.

Ook niet onbelangrijk om snel te vinden: een rugzak (meer plek voor spullen), een kogelvrij vest en een helm. Dit verhoogt de kans dat je overleeft aanzienlijk. Tip waar je misschien niet bij stil staat: als je een pan vindt, neem ‘m meteen mee. De pan op je rug is namelijk kogelbestendig.

Laten we het eerst eens hebben over spullen verzamelen

Het leuke maar soms ook frustrerende van PUBG is dat alle spullen die je kan vinden willekeurig over de kaart te vinden zijn. Vond je dus de vorige keer een geweldig wapen bij het energiebedrijf? Kans is groot dat die daar dus nu niet meer ligt. Het is echt overleven en aanpoten met wat de PUBG-goden je toewijzen. De keuze tussen afstand snipers, automatische geweren of slechts een pistooltje of een shotgun kun je niet doen. Fingers crossed dat je iets goeds vindt – of natuurlijk iemand neerschiet en zijn spullen meeneemt.

Het is goed om, zeker aan het begin van je speelcarriere, rondes te spelen met verschillende wapens om wat bekender te worden met alles. Zeker met de veelvoorkomende slechtere wapens zoals pistolen, SMG’s als een UMP en meer.

Denk ook vooral aan je ammunitie. Verschillende wapens gebruiken verschillende soorten ammunitie (ook al is er wat overlapping). Je hebt maar beperkte plek in je rugzak. Vergeet ook niet als je een nieuw wapen oppakt om ‘m meteen te herladen – ze beginnen namelijk leeg. Modificaties voor je geweer maken wapens stukken beter. Bijvoorbeeld een goede scope, groter magazijn of het verminderen van de terugstoot tijdens het vuren. Zoeken geblazen dus.

Natuurlijk zijn er nog meer dingen om te verzamelen die zeer van pas komen. Zo heb je sowieso verband, ehbo- en medische kits nodig om jezelf te genezen als je geraakt wordt. Daarnaast vind je ook nog van energiedrankjes en de iets sterkere pijnstillers. Deze zorgen ervoor dat je sneller rent en langzaam geneest. In de supply drops kan ook nog een adrenalinespuit zitten die de nog sterkere versie is hiervan. Je ziet ook nog wel eens een benzine jerrycan. Kost wel veel ruimte, maar je kan wel voertuigen bijvullen. Je zult ‘m niet veel gebruiken dus wellicht zonde van de ruimte.

Bron: PUBG

Het gros van de game: overleven

Je wilt er alles aan doen om die begeerde ‘winner winner chicken dinner’ te halen. Het komt simpelweg neer op: verplaatsen, omgeving veiligstellen en spullen verzamelen, verplaatsen. Wat basis dingen om te onthouden:

Neem bijvoorbeeld de omweg om te zorgen dat je minder mensen tegen komt, of ga juist langs een weg waarvan je denkt dat mensen komen zitten om ze in de val te lokken. Het voorspellen van de beweging van je vijand geeft je een stapje voor.

Houdt de tijdslimiet in de gaten. De blauwe cirkel maakt je niet meteen dood, maar om er nou in te staan is ook niet prettig. De blauwe cirkel is je grootste vijand want je kunt ‘m niet doodschieten. Heb je ‘m een keer ontweken? Dan is het tijd om weer haast te maken, want slechts enkele minuten krimpt ‘ie weer verder. Als je tijd ‘over’ hebt, kan het lonen om naar het midden van de cirkel te gaan. Vanaf daar heb je meer kans om makkelijker de volgende veilige zone te bereiken.

Wees voorbereid op knelpunten op de kaart. Denk aan de bruggen vanaf het militaire eiland. Omzeil ze als je niet denkt een kans te maken tegen veel spelers.

Je zult geneigd zijn om op een supply drop af te gaan. Er zit namelijk altijd wel een geweldig wapen in. Maar jij bent heus niet de enige die er zo over denkt. Hier wemelt het van de vijanden. Ook mensen die van een af standje hopen hebberige spelers neer te schieten zijn altijd van de partij.

Een voertuig is niet altijd iets waar je blij mee moet zijn. Moet je nog ver naar de veilige zone? Dan is het natuurlijk een godsgeschenk. Maar er zitten ook wat nadelen aan. Je maakt erg veel lawaai en dus val je direct op. Het is ook niet moeilijk om iemand uit zijn of haar voertuig te schieten of de banden lek te schieten. Vermijd verharde wegen en ga meer het platteland op. Maar tipje, let wel een beetje op. Je kan jezelf behoorlijk verwonden als je crasht. Nog een tip: voertuigen staan van nature naar het oosten. Staan ze dus een andere kant op, dan weet je dat iemand ‘m heeft gebruikt en wellicht nog in de buurt is.

Veel info?

Er komt meer kijken bij overleven dan je denkt. Maar het is het waard, want de game zal iedere keer weer zorgen voor een flinke adrenaline spike. Het leukste is met vrienden want dan gaat er nog meer tactiek inzitten.

Dus onthoudt: kijk goed om je heen, denk goed na en wees overal op voorbereid. En houdt vol: je vecht tegen 99 anderen, dus het duurt vaak even voordat je die eerste win krijgt. Maar die ‘chicken dinner’ zit in je. Je kan het!

 

 

 

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram