Alles wat je niet durft te vragen over bitcoin

Je hebt ongetwijfeld gehoord van bitcoin. Hoe erg je je best ook doet om het te vermijden, de omvang van de cryptovaluta is te groot geworden om het te kunnen negeren. Het zal je niet voorbij zijn gegaan dat de prijs van een enkele bitcoin in enkele jaren van een tientje naar zo’n 11.000 dollar is gestegen, of dat het ‘delven’ van de digitale munt elk jaar meer energie verbruikt dan heel Ierland. Bang om als een idioot over te komen als je de simpele vragen nog moet stellen? Geen zorgen. Dit is alles wat je niet durft te vragen over het hotste item uit de tech-wereld.

Wat is bitcoin nou precies?

Bitcoin is een zogeheten cryptocurrency, oftewel een vorm van elektronisch geld. Het was de eerste en nog steeds de grootste. Zo heb je bijvoorbeeld ook Litecoin en Ethereum. In de kern is het een munt die ‘gedolven’ kan worden, zoals goud, en online staan opgeslagen in een digitale portemonnee.

Als je een bitcoin hebt, heb je niet daadwerkelijk een munt in handen. Wat je hebt is een geheime digitale sleutel waarmee je bewijst dat je een bepaald aantal bitcoins hebt. Als je deze besteedt, geef je dus niet de munt, maar de sleutel. Op iedere bitcoin die bestaat, staat wie er ooit de eigenaar van is geweest. Dit heet een blockchain.

Delven of mijnen doe je met een computer. Voordat je denkt dat je zo eventjes wat muntjes kan verdienen met je laptop, think again. Een computer krijgt een ontzettend moeilijk wiskundig algoritme die complexer worden over tijd. Daaruit komt een getal van 64 nummers, en met dat nummer vind je een blok van bitcoins. Het wordt delven genoemd omdat je het geld niet print zoals bij euro’s of dollars, maar juist uit het systeem haalt. Gemiddeld wordt er elke tien minuten een blok van een aantal bitcoins gevonden als beloning voor de vinder (de delver). Dit getal gaat steeds verder omlaag tot er in de 22e eeuw geen bitcoins meer bij komen. Daarom is er ook een maximaal aantal bitcoins die er kunnen bestaan: 21 miljoen.

Waarom zou je bitcoins willen hebben en niet gewoon euro’s?

Er zijn een aantal aspecten van bitcoins waar voorstanders graag naar wijzen. De belangrijkste is de relatieve anonimiteit en dat het gedecentraliseerd is. Ondanks de blockchain en het feit dat je een bitcoin-transactie kan ‘zien’ gebeuren, kun je er niets aan veranderen doordat het peer-to-peer is.

Bij gewone transacties kan bijvoorbeeld een bank tussen beiden komen. Ze kunnen rekeningen bevriezen, betalingen tegenhouden en op allerlei andere manieren macht uitoefenen. Bij bitcoin kan dit niet. Overigens is dit ook de reden dat bitcoin populair is bij drugsdealers, wapenverkopers en anderen vormen van criminaliteit. Of bijvoorbeeld voor mensen die ‘off-grid’ willen leven, geld willen overmaken naar gesloten economieën of natuurlijk mensen die van de nieuwste technologie houden.

Er zijn nog genoeg andere voordelen die voor sommigen belangrijker zijn dan anderen. Zo kan bitcoin niet vervalst worden of transacties teruggedraaid worden dankzij de blockchain (en de delvers die het controleren). Er zijn in principe geen transactiekosten (voor nu). En wat dacht je van het feit dat in principe iedereen bitcoin kan hebben, als je maar internetverbinding hebt?

Zitten er ook nadelen aan?

Het voordeel van decentralisatie kan ook als nadeel gezien worden. Er is geen toezichthouder om een soort beleid te vormen. Zo kan de waarde van je bitcoin ineens flink dalen en dan ben je veel geld kwijt. Hierdoor is de kans ook zeer klein dat bitcoin wijd geaccepteerd gaat worden door bijvoorbeeld landen of de meeste bedrijven.

Daarnaast heeft Bitcoin een nadeel dat ‘normale’ valuta niet hebben: hacks. Laat je je bitcoin op de beurs achter en hij wordt gehackt, dan ben je het kwijt. Zo werd in 2014 Mt. Gox gehackt, waarna 850.000 bitcoins werden gestolen. Miljoenen euro’s aan bitcoins waren ineens weg.

Een nadeel in een andere hoek is de hoeveelheid energie dat het kost. Het delven kost natuurlijk veel stroom. Inmiddels is het zo ver gekomen dat het delven van bitcoin meer energie verbruikt dan de totale stroomverbruik in landen als Ierland en Hongarije. Slecht voor het milieu natuurlijk.

Bitcoin is ook erg risicovol en wispelturig. Mogelijk vermindert dit nog in de toekomst, maar door de hoge vraag en de gelimiteerde oplage gaat de prijs alle kanten op. Sommigen zijn hier miljonair of, zoals de Winklevoss-tweeling, miljardair mee geworden.

Waardoor is de prijs zo wispelturig?

Er zijn een aantal verklaringen voor. Sommige fanaten zeggen dat het simpelweg komt door de groei van bitcoin. Als het een wereldwijde valuta wordt, is de groeiende prijs enkel bewijs van de groeiende acceptatie.

Veel mensen verwijzen naar een soort bubbel. Bitcoin is niet mega nieuw en is al sinds 2009 in beeld. Maar toen in 2013 Coinbase, een portemonnee service voor cryptovaluta, een miljoen aan bitcoin verkocht in een maand, begon de zakenwereld en de media zich erin te interesseren. Nu zie je overal artikelen over bitcoin, zoals deze, en wil iedereen bitcoins hebben – in de hoop het later voor meer te kunnen verkopen.

Er is veel speculatie in de wereld van de digitale valuta. Nu er zoveel mensen instappen, is het niet meer dan logisch om te denken dat die mensen ook een keer weg zullen gaan. Als teveel mensen dit tegelijk doen, kan de prijs enorm zakken waardoor er nog meer mensen weggaan en de munt crasht. Of het echt een bubbel is moet de toekomst nog uitwijzen. 

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram