7 simpele manieren om je Windows computer veilig te houden

Niet om je bang te maken, maar het internet zit vol met criminelen, hackers en ander gespuis.

Je kunt jezelf bewapenen tegen kwaadwillende software, vijandige cyberspace ontwijken en al het ongewilde digitale buiten de deur houden. Je Windows computer is van jou, en dat wil je graag zo houden met deze 7 simpele manieren. Het klinkt logisch, maar het is eenvoudig om ze over het hoofd te zien. Ga ze dus allemaal even langs.

1 Antivirusprogramma

Een antivirusprogramma kan niet ontbreken op je computer. Wanneer je pc aanstaat, moet je virusscanner eigenlijk ook aan staan. Het blokkeert niet alleen virussen, maar allerlei soorten malware.

1-Antivirusprogramma

Goede virusscanners zijn zowel gratis als betaald te vinden. Check de Consumentengids voor een virusscanner die jij prettig vindt.

2 Een second-opinion malware scanner

Zelfs het beste antivirusprogramma kan een aanval missen. Het is verstandig om minstens eens per week je pc handmatig te scannen met een ander programma.

2-Een-second-opinion-malware-scanner

3 Firewall

Net als een antivirusprogramma, draait een firewall op de achtergrond. Deze controleert het verkeer tussen je pc en de rest van je netwerk en het internet. Windows heeft een goede ingebouwde firewall, maar die moet je niet vergeten aan te zetten. Zoek in je pc naar ‘firewall’ en kies ‘Windows Firewall’ onder configuratiescherm.

3-Firewall

3-Firewall-2

4 Updates

Zorg ervoor dat Windows automatisch zichzelf update. In Windows 7 en 8, zoek naar Windows Update en druk op hierop. Windows Update. Links kun je op instellingen drukken en daar verander je het naar automatisch.

Als je Windows 10 hebt, moet je ook zoeken naar Windows Updates maar dan druk je op Windows Updates Instellingen. Onderin het schermpje druk je op ‘Geavanceerde opties’ en moet je ervoor zorgen dat ‘Automatisch’ geselecteerd is.

4-Updates-1024x717

5 Maak twee accounts

Gebruik een administrator-account voor het managen van Windows, en een standaardaccount voor de rest. Dit klinkt niet alsof je pc veiliger wordt, maar dat is wel zo. Dat komt omdat als iemand je toch zou hacken, ze de rechten krijgen van het account dat ze hacken. Een standaardaccount kan minder veranderen aan de pc, en dus de hacker ook.

5-Twee-accounts-1024x715

6 Stel je browser goed in

Net als Windows zelf, moet je browser up-to-date en veilig zijn. Ga naar de instellingen van je browser om zeker te weten dat deze automatisch update en de verdachte websites blokkeert.

6-Browser

7 Wachtwoorden

Idealiter gebruik je een apart wachtwoord voor elke website waar je op inlogt. Dat moeten natuurlijk lange en sterke wachtwoorden zijn.

7-Wachtwoord

Met een wachtwoordmanager kun je makkelijk je wachtwoorden bij elkaar houden, zodat ook jij ze kunt onthouden.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je bijvoorbeeld je folders en bestanden encrypten. Houdt neverstandstill.nl goed in de gaten als je hier meer over wilt weten.

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram