25 fun facts over de ThinkPad die je nog niet wist

Het was feest op 5 oktober want de Lenovo ThinkPad vierde haar 25e verjaardag! Heb je het feestje gemist? No worries, we trakteren je hier op 25 Fun Facts rondom de ThinkPad.

 1. Bedenker van het originele ontwerp, Richard Sapper, haalde zijn inspiratie uit de Japanse Bento Box.
 2. Het kleine notitieblokje dat vroeger werd uitgedeeld aan werknemers van IBM was de inspiratie voor de naam ThinkPad. Waarom? Op de voorkant van de boekjes stond het motto: ‘Think’.
 3. De rode kleur van de Trackpoint is officieel “Magenta”, om zo de ‘Emergency Power Off-standaarden’ van IBM te omzeilen.
 4. Elk ThinkPad-model heeft een eigen interne codenaam. Zo werd de 700C ‘Nectarine’ en de 701C ‘Butterfly’ genoemd.
 5. De formele naam van het vlindertoetsenbord van de 701C is de ‘TrackWrite keyboard’.
 6. Je kunt de ThinkPad 701C zien in het Museum of Modern Art (MoMa).
 7. De 700T tablet was de eerste ThinkPad die werd vrijgegeven in April 1992, maar werd pas later dat jaar in oktober gelanceerd samen met de 700 en 700C.
 8. De originele ThinkPad 700C had een 25Mhz processor. Ter vergelijking: De ThinkPad in 2017 heeft processors tot  2.8Ghz. Dat is 112x sneller dan in 1992!
 9. In 1993 produceerde IBM de ThinkPad 555BJ met een ingebouwde Bubble Jet printer.
 10. Wie kent de overheadprojector nog? IBM introduceerde de 755CDV met verwijderbaar achterkant van het scherm, zodat de ThinkPad op de overheadprojector kon worden geplaatst.
 11. Het rubber dat werd gebruikt op de originele TrackPoint  was van hetzelfde type dat werd gebruikt in de wielen van achtbanen!
 12. De rubberen pads onder de ThinkPad-laptops die schuiven en glijden voorkomen, zijn gebaseerd op kattenpoten!
 13. Het was niet de eerste keer dat er carbon werd gebruikt in de ThinkPad X1 Carbon. Er werd ook carbon gebruikt in ThinkPads die zover teruggaan tot 1992.
 14. Aan het eind van de jaren ’90 lanceerde IBM de PowerPC-versies die draaien op IBM AIX. Dit werd de ThinkPad 800-serie.
 15. De vorm van de ventilatoren is geïnspireerd op…. uilenveren! Er werd voor deze vorm gekozen door onderzoek naar de stiltefunctie van de Japanse kogeltreinen.
 16. ThinkPad is niet het oudste merk laptop ter wereld. Toshiba introduceerde in 1989 namelijk de Dynabook. Het merk bestaat vandaag de dag nog steeds in Japan. Texas Instruments lanceerde in 1990 daarnaast de Travelmate, die nog steeds wordt gebruikt maar nu in handen is van Acer.
 17. De eerste laptop in de ruimte was de Grid Compass, maar ThinkPad zorgde voor een ware revolutie voor astronauten.
 18. Als je alle ThinkPads over de hele wereld naast elkaar legt, kun je een volledige cirkel om de aarde maken.
 19. In 2017 implementeerde Lenovo een nieuw productieproces: low temperature soldering. Dit is voor het eerst doorgevoerd voor de productie van ThinkPads. Dit proces realiseert een jaarlijkes CO2-reductie van maar liefst 35%!
 20. De nieuwe ThinkPad X1 Carbon is 3,5 keer dunner en véél lichter dan de originele 700C.
 21. Het ThinkPad-logo staat bewust asymmetrisch op de ThinkPads. Anders is het ook zo saai!|
 22. In 2014 waren er 100 miljoen ThinkPads verkocht. Nummer 100.000.000 kreeg zelfs een naam: Eve.
 23. De meeste ThinkPad-laptops halen de Mil-SPEC-toets* voor een lange levensduur. De Mil-SPEC is een set van standaarden die is ontworpen om levensduur, robuustheid en betrouwbaarheid te testen. Ook worden de ThinkPads getest op extreme temperaturen, druk, stof en meer!
 24. ThinkPad heeft veel fans over de wereld. Hardcore ThinkPad fan Atli Jarl Martin ging zelfs zo ver dat hij een ThinkPad-logo op zijn arm heeft getatoeëerd.
 25. Zet zondag 5 oktober 2042 in je agenda. Dan viert ThinkPad zijn 50e verjaardag! 😉
Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram