De 25 beste uitvindingen van 2017

De wereld blijft evolueren en zolang er mensen bestaan die daarmee willen helpen, zullen er briljante uitvindingen gedaan worden. Ieder jaar zet TIME magazine de beste 25 uitvindingen van het afgelopen jaar op een rij. Een beetje overzicht is toch nodig in de honderden jaarlijkse inventies. Grensverleggers en Lenovo gaan hand in hand, dus laten we eens kijken wat er de lijst heeft gehaald. Dit zijn onze favorieten:

Jibo – de pratende robot

Bron: Jibo Press Kit   

Apparaten als Amazon Echo en Google Home worden steeds populairder. Maar waar de stilstaande speakers stoppen, gaat Jibo verder. Hij lijkt op iets uit een tekenfilm, laat op z’n schermpje emoji’s zien, beweegt als hij praat, kijkt je aan, giechelt en danst. Waarom TIME Jibo op deze lijst staat? Omdat hij, niet als Home en Echo, haast menselijk lijkt. Het kan de manier waarop we omgaan met machines compleet veranderen.

eSight 3 – een bril die blinden laat zien

Zie het als ’s werelds sterkste bril. Het neemt HD video op en gebruikt vergroting, contrast en algoritmes om iets te maken wat mensen die blind zijn kunnen zien. Zo kunnen ze weer dingen doen die voorheen absoluut niet konden.

Halo Top – ijs voor iedereen

Als je op dieet bent mag je absoluut geen ijs eten. For all you ice cream lovers out there: Halo Top wil daar iets aan veranderen. Per beker zit er niet meer dan 360 calorieën in. Dankzij deze bizar lage calorieën verkoopt Halo Top in Amerika zelfs beter dan Ben & Jerry’s en Häagen-Dazs. Top!

Ember Mug – altijd je koffie op de juiste temperatuur

De temperatuur van je koffie is belangrijk. Niet te heet want dan is het ondrinkbaar, maar ook niet te koud. Omdat je eigenlijk altijd je koffie op de juiste temperatuur wil, bedacht Clay Alexander de ‘Ember Mug’. Met een app kun je de temperatuur van je drankje constant houden tot wel een uur lang voordat je de mok moet opladen. Nooit meer koude koffie!

Thyssenkrupp MULTI – de lift die alle kanten op kan

Bron: Thyssenkrupp press

Wat als liften niet alleen naar boven en onder konden, maar ook zijwaarts? Dat is het idee van de MULTI. Het gebruikt dezelfde magnetische levitatie als hogesnelheidstreinen. Dit jaar is de eerste succesvolle test geweest, en in 2021 komt de eerste MULTI in Berlijn.

Nike Pro Hijab – een hijab voor islamitische atleten

Bron: Nike.com

Het is niet makkelijk om te sporten met een hoofddoek om. Als het materiaal te zwaar is, zweet je je een ongeluk. Te licht en hij valt wellicht af. Is ‘ie niet goed vastgezet, dan voelt het “alsof je stikt”, volgens Manal Rostom, een Egyptische hardloper. Daarom bedacht Nike samen met gewichtheffer Amna Al Haddad de Pro Hijab. Volgens Manal Rostom zit er ook een symbolisch aspect aan de Hijab: “Ik representeer wat een moslimvrouw kan zijn.”

NASA Mars Insight – het vaartuig dat ons alles leert over Mars

Slechts eens in de twee jaar gaan we naar Mars. De volgende keer in 2018, wordt een goeie voor NASA. Dan lanceren ze de NASA Mars Insight. Het zal niet rondrijden over Mars, maar blijft juist op één plek om onderzoek te doen zodat we de geschiedenis van de planeet leren kennen.

Norton Core – de router die je slimme huis beschermt

Steeds meer van onze apparaten worden slimmer, maar dat maakt ze ook kwetsbaar voor hackers. De Norton Core beschermt je hier tegen. De Core zoekt naar afwijkingen in de verbindingen om ze vervolgens af te snijden. Een beetje zoals een ziekenhuis een zieke patiënt in quarantaine stopt.

Bempu – een armband die baby’s beschermt

Bron: Bempu

Vet is belangrijk voor baby’s. Het houdt ze warm en voorkomt zo een hele rits aan ziektes. In sommige derdewereldlanden, waar veel baby’s te vroeg of met een te laag gewicht geboren worden, kunnen ziekenhuizen geen broedmachines betalen om de baby’s warm te houden. Ook ouders weten vaak niet dat hun kind in gevaar is tot het te laat is. De Bempu is een armband voor de baby die oranje licht geeft en een alarm afgeeft als de baby te koud is, zodat de moeder ze warm kan houden. Het heeft al meer dan 10.000 baby’s geholpen, vooral in India.

Michelin Vision Concept – luchtloze banden

Niet alleen auto’s worden slimmer, maar onze autobanden ook, volgens Michelin. Dit jaar bedachten ze de Vision Concept: luchtloze banden gemaakt van gerecyclede stoffen. Het profiel is zelfs met een 3D-printer gemaakt waardoor je ze makkelijk en goedkoop kan vervangen zonder een hele nieuwe band erop te moeten zetten.

Fidget Spinner – het speelgoed van 2017

Deze lijst kan niet compleet zijn zonder de Fidget Spinner – het speelgoed van 2017. Voor sommigen de perfecte manier voor een beetje afleiding, voor de ander irritante rotzooi. Wat je er ook van vind, ze waren niet weg te denken dit jaar.

Overige uitvindingen op de lijst:

Fenty Beauty by Rihanna – make-up voor iedere huidskleur

Forward – een medisch abonnement voor onbeperkte testen om ziektes te voorkomen

Adidas Futurecraft 4D – Een schoen die je alles beter laat doen en ook nog eens 3D-geprint is

Tesla Model 3 – De auto die elektrische auto’s mainstream gaat maken

Willow Pump – Een draagbare borstpomp

Nest Secure – een simpeler home security system

Oculus Go – Een losstaande Virtual Reality headset

Tasty One Top – Een kookplaat die via een app je precies vertelt wat je moet doen

DJI Spark – Een drone waardoor je geen selfiestick meer nodig hebt

Molekule – een luchtfilter die de vuile stoffen niet opvangt, maar vernietigd

Nintendo Switch – een gaming console die je overal kunt gebruiken

VICIS Zero1 – Sterkere en veiligere American Footballhelmen

GreenWave 3D Ocean Farm – Duurzamere gewassen onder water

Deel dit!

Connect with us and never stand still

Never stand still is een community van nieuwsgierige en creatieve zielen die van de wereld een interessantere en verrassendere plek willen maken.

Is er een verhaal dat niet mag ontbreken op dit platform? Of wil je graag geïnspireerd blijven worden door verhalen van mensen, organisaties en projecten die het beter willen doen? Get in touch!
Facebook Instagram